Poľská stavebná firma omylom zbúrala zámok vo Francúzsku

02.12.2012 Celý región

Yvrac/Praha 2. decembra (TASR) - Zámok Château Bellevue na juhozápade Francúzska už neexistuje. Významnú pamiatku z 18. storočia omylom zbúrala poľská stavebná firma, ktorá ju mala opraviť. Starosta obce i majiteľ zámku sú v šoku, informoval dnes český portál lidovky.cz.

Francúzska obec Yvrac sa zo straty spamätáva ťažko. Zámok nedávno kúpil ruský obchodník Dmitrij Striskin, ktorý chcel sídlo zrekonštruovať. Na stavebné práce si najal poľskú firmu, ktorá však stavbu namiesto opravy zrovnala so zemou.

"Som v šoku," nechal sa počuť Striskin a zároveň sa označil za obeť nešťastnej "rekonštrukcie". "Úplne chápem rozhorčených miestnych ľudí. Ale ja nie som ten, kto je za to zodpovedný. A pozor, nejdem ani v žiadnej rope alebo plyne," odkázal cez francúzske regionálne noviny v narážke na stereotypy o ruských podnikateľoch. Podľa zistení stránky Russia Today Striskin vlastní špedičnú firmu, ktorá z Francúzska dováža tovar do Poľska a Ruska.

"S pomocou parížskych architektov postavím zámok znovu. Dal som do toho srdce, takéto miesto som vo Francúzsku hľadal celé roky," prisľúbil ruský obchodník.

Starosta obce, kde zámok stál, to ale vidí trochu inak. Stavebné povolenie totiž údajne obsahuje formuláciu, ktorá demoláciu nepriamo povoľuje. Prípad teraz rieši štátne zastupiteľstvo.
 
 
 

Vyberte región